петак, 30. новембар 2018.

Obeležja Kulture

Резултат слика за bonsai



Bonsai (盆栽) znači stabaoce u posudi. Poreklom je iz Kine odakle je prenesen u Japan gde je dalje razvijen i gde je dobio današnju formu. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne veštine (veštine gajenja ukrasnog cveća i drveća). Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabaoce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u „normalnoj“ veličini u prirodi.





Резултат слика за kabuki
Kabuki (歌舞伎) je vrsta tradicionalnog japanskog pozorišta u obliku igrane drame; nastalo krajem XVI i početkom XVII veka, oslikava tadašnje političke i društvene promene u zemlji, istorijske događaje, morale konflikte u ljubavnim odnosima i sl. Nasuprot starijim umetničkim oblicima kao što je no pozorište, koji su bili rezervisani za aristokratiju, kabuki je bio popularan među pripadnicima siromašnog staleža.



Резултат слика за sumo
Sumo (相撲) rvanje je japanska borilačka veština i jedino u Japanu ima status profesionalnog sporta.  prvi put se spominje u jednom zapisu iz 712. godine, koji opisuje kako je vlasništvo nad japanskim ostrvima odlučeno između bogova Takemikazuči i Takeminakata u rvačkoj borbi.



Резултат слика за sadou japanese



Sadou (茶道) je tradicionalna ceremonija pripremanja čaja, preuzeta iz Kine. Iako je glavna svrha uživati u čaju, način izvođenja, prostorija za čaj i dekoracija sobe za čaj su takođe važni.







Резултат слика за origami
Origami (折り紙) je tradicionalna japanska veština kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat ali postoji veliki broj modela koji se pravi i od drugačijih oblika papira - pravougaonika, trougla, osmougaonika itd. U Japanu se često koristi „vaši“ - specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe dobijene iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta koje rastu u Japanu.



Kimono (着物) je tradicionalni japanski odevni predmet. Najčešće se prepoznaje po dugačkim rukavima i pojasu. Uz kimono se nose tabi (japanske čarape) i tradicionalna japanska obuća.
Izraz kimono u našem jeziku često se koristi za sportsku odjeću koja se koristi prilikom vežbanja borilačkih veština. Ispravan naziv je keikogi (jap. keiko - vežba; gi - odeća, uniforma).

Нема коментара:

Постави коментар